Home
 
 
 

DEKORASI KEK

(BIRTHDAY / TUNANG / DLL)

(CAKE DECORATION)

 
A. Pengenalan
 
Mempelajari tentang teknik-teknik menghias kek menggunakan  pelbagai teknik dan konsep.  Bermula  dengan langkah-langkah asas dan diikuti dengan teknik yang lebih advance bagi menghasilkan hiasan kek yang benar-benar menarik.
 
Peserta  akan mempelajari bagaimana untuk membuat kek dan hiasan bunga ros yang menarik dan sesuai untuk pelbagai majlis seperti kek hari jadi, Perkahwinan , pertunangan,, hantaran dll.   Di antara perkara yang akan dipelajari ialah
 
  • Membuat kek
  • Membuat Cake Icing
  • Memotong Cake
  • Menyapu  icing di seluruh permukaan kek
  • Membuat Bunga Ros pelbagai saiz dan bentuk
  • Membuat daun
  • Membuat border
  • Menghasilkan satu kek lengkap dengan decoration dan sedia untuk dijual.
 
 
B. Adakah perlu kemahiran asas untuk kursus ini
 
Tidak perlu pengalaman dan kemahiran asas, dan sesiapa sahaja boleh menyertai modul ini.
 
 
C. Yuran :
 
RM200
 
 
D. Teknikk Pengajaran
 
Secara Pratikal
 
 
E.  Peralatan dan Bahan-bahan
 
Disediakan oleh kami
(Peserta akan membawa balik kek hasil hiasan sendiri)
 
 
 
Kelas Kek Deco & Jambangan Bunga & Cup Cake
Hmmm...puas hati agaknya Puan nie... 
Penuh tumpuan...  ciri-ciri perlu untuk menjadi ornag yang berjaya
Tersenyum girang.  Nampak hasilnya...
Gambar-gambar Kursus 2 Mac. 2008
Kelas  Cake Decoration - 3D
 
Cake Deco - 3D  - Cantik tak?...  ini lah hasil dari Cik Nurul. First time buat pun dah cantik. Leh terus jual kalau nak..
Cake Deco - 3D  - Macam nak gerudi tembok je..  Bukan.. inilah teknik menghasilkan kek 3D.
 
Gambar-gambar Kursus pada 27 &  28 Feb.2008
Kelas Cup Cake & Decoration & Cake Decoration - Taman Ros
Puan-puan dari Sabah, Singapore & Kajang telah mengikuti kelas cake dan cake deco yang telah diadakan pada 28/2/2008.  Kerana ilmu sanggup datang dari jauh. Insyallah berbaloi dengan pengurbanan yang dibuat kerana ilmu dan skill yang diperolehi boleh digunakan sampai bila-bila.

 

Gambar-gambar Kursus pada 26 Feb.2008
Pn. Sal dari Kajang Selangor dengan cake rose nyer..
Gambar-gambar Kursus Minggu Lepas (23 - 24 Feb. 2008)
Kelas Cup Cake & Decoration & Cake Decoration - Asas
Kelas Cake Decoration - ASAS - Tersenyum riang,  siap juga akhir sebiji kek.  Dari zero ke Hero.  Dulu x tahu sekarang dah tau. Yang kiri tu Pn. Rani  bersama-sama rakan sekelas yang x tahu dari masa asal masing2. 
Kelas Cake Decoration - ASAS - Yang nie adik beradik.  Adik yang tengah perhati kakaknya.  Baru pertama kali buat tetapi hasilnya sangat memuaskan.
Kelas Cup Cake & Decoration  - Picit kak, jangan tak picit.  Pelajar-pelajar ditunjukan cara-cara menghias cup cake.  Setiap peserta dikehendaki untuk menyiapkan decoration masing-masing dengan panduan dan tunjuk ajar dari Pn. Ani.
Kelas Cup Cake & Decoration  - NAH,  INI DIA.  Siapa kata kami x bole buat.  Tengok,  masing2 dengan bangganya mempersembahkan hasil decoration masing-masing.  Seronok tengok masing-masing bawa balik hasil kursus, mungkin nak tunjuk pada anak kalau tak pun pada sang suami yang setia menunggu.
Kelas Pastri (Bakul Hantaran) - Ini lah pastri (bakul hantaran) yang sesuai untuk hantaran dan sbgnya. Bakul dibuat dari tepung. Dalam modul ini ,  pelajar akan diajar bagaimana untuk membuat bakul tersebut.   Kelas ini akan diadakan pada bulan Mac ini.  Yang berminat jangan lepaskan peluang.
 
Gambar-gambar Kursus Cake Deco pada 12 Feb. 2008
Kelas Cake Decoration - ASAS
 
Ini lah kek deco yang dihasilkan oleh Puan Lina (gambar kecil) dari Kajang, Selangor.  Tanpa pengalaman apa-apa tentang menghias kek dan selepas mengikuti kelas deco asas, lihatlah hasil kek deco yang dibuat oleh hasil tangan beliau sendiri tanpa ubahsuai. Bunga ros yang dihaslkan kelihatan hidup dan segar.
 
Gambar-gambar Kursus Minggu Lepas (7 Feb. 2008)
Kelas Cake Decoration - ASAS
 
Pelajar ditunjukan cara-cara membuat butter cream dan butter icing.  Serta bagaimana untuk mewarnakan icing.
Ditunjukkan cara-cara membuat kek,  memotong dan menyapu lapisan kek dengan icing
Setiap pelajar akan diberikan sebiji kek dan membuat latihan pada kek tersebut
Cikgu akan memastikan peserta benar-benar memahami tentang teknik-teknik yang betul dalam mengihas kek. Akan ditunjukan secara one-to-one dalam memastikan pelajar memahami teknik-teknik yang tepat. Nampak je mudah, bila dah cuba baru tahu.  Insyallah dengan bimbingan kami, anda boleh melakukannya.
Pelajar membuat sendiri bunga-bunga terpilih.  Ditunjukkan langkah demi langkah cara-cara membuat bunga dan border.
Inilah hasil kek deco masing-masing. Tersenyum lebar kawan kita yang sorang tu. Selamat berjaya..
 

CAKE DECORATION

Kod

Modul

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

Harga Ahli (RM)

Harga Bukan Ahli (RM)

(1)

Decoration-Asas

 Cake Decoration - Taman Bunga Rose (Asas)

Peserta akan mempelajari bagaiman untuk membuat kek dan hiasan bunga rose yang menarik dan sesuai untuk pelbagai majlis dan tujuan  seperti kek hari jadi, perkahwinan, pertunangan,, hantaran dll.   Diantara pekara yang akan dipelajari ialah

1. Membuat kek

2. Membuat Cake Icing

3. Memotong Cake

4. Menyapu  icing di seluruh permukaan kek
5. Membuat Bunga Ros pelbagai saiz dan bentuk
6. Membuat daun
7. Membuat border
8. Menghasilkan satu kek lengkap dengan decoration dan sedia untuk dijual.

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

 

100

 

 

120

(2)

 

Decoration-3D Cake

Cake Decoration - 3D Cake / Birthday Cake

Anda akan mepelajari teknik-teknik untuk menghasilkan kek tiga demensi pelbagai bentuk.  Anda boleh memilih mana-mana design yang dikehendaki.  Diantara teknik yang dipelajari adalah seperti berikut: 

1. Cara menyapu krim diatas kek 3 demensi

2. Cara menghias kek 3 demensi menggunakan nozel tertentu.

3.  Teknik-teknik meletakan aksosori diatas kek

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

 

100

 

 

120

(3)

 

Decoration-Basketweave

Cake Decoration - Baskatewave

Anda akan mempelajari teknik-tekinik untuk menghias kek menggunakan teknik sulaman  dan cara menghias kek tersebut.

1. Teknik-teknik membuat tikar

2. Teknik membuat bunga pelbagai saiz

3. Teknik menyiapkan tangkai menggunakan pelbaga bahan

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

 

100

 

 

120

(4)

 

Decoration- Barbie Cake

Cake Decoration - Barbie Cake

Anda akan mempelajari teknik-teknik bagaimana untuk membuat Barbie cake menggunakan fondan

1. Kek Barbie

2. Teknik menyediakan fondan

3. Teknik-teknik memasang fondan untuk barbie
2. Menyiapkan kek barbie yangs sedia untuk dijual

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

 

100

 

 

120

(5)

 

Decoration-2 Tier

 

Cake Decoration - Cake 2 Tier (Kek Perkahwinan)

Anda akan ditunjukan bagaimana untuk membuat 2 tier (2 tingkat)

1. Teknik membuat kek 2 tingkat

2. Teknik memasak kek

3.Menyiapkan kek 2 tingkat yang sedai untuk dijual
4. Teknik menggunakan spray

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

 

 

100

 

 

120

(6)

 

Decoration-3 Tier

 

Cake Decoration - Cake 3 Tier (Kek Perkahwinan)

Anda akan ditunjukan bagaimana untuk membuat 3 tier (3 tingkat)

1. Teknik membuat kek 2 tingkat

2. Teknik memasak kek

3. Menyiapkan kek 2 tingkat yang sedai untuk dijual
4. Teknik menggunakan spray

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

100

 

120

(7)

 

Decoration-Cup Cake

 

 Cup Cake & Cara Hiasaan

Bengkel - Pesert akan dibimbing cara-cara menghasilkan kek didalam cup-cup kecil dan cara menghias cup cake.  Di antara perkara yang akan diajarkan ialah:

1.  Caracara menghasilkan kek cup

2.  Cara-cara menghasilkan butter cream
3.  Cara menyapu butter cream diatas cup cake
4.  Pelbagai corak hiasan menarik untuk hiasan
Peralatan dan kek semua disediakan dan anda boleh membeli terus selepas selesai kelas

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

 

100

 

 

120

 

(8)

 

Decoration-Cookies Decoration

 

 Cookies Decoration

Bengkel - Pesert akan dibimbing cara-cara menghasilkan cookies  dan cara menghias cookies.  Di antara perkara yang akan diajarkan ialah:

1.  Caracara menghasilkan cookies

2.  Cara-cara menghasilkan butter cream
3.  Cara menyapu butter cream diatas cookies
4.  Pelbagai corak hiasan menarik untuk hiasan
Peralatan dan kek semua disediakan

 

 

100

 

 

120

 

(9)

 

Fondant &  Royal Icing

 

Fondant / Gum Paste

Bengkel - BUNGA GUM PASTE : belajar membancuh gum paste utk  membuat plebagai jenis bunga termasuk carnation, roses, orchids , jasmine, dan lain-lain. Belajar membuat corsage bunga dan susunan pelbagai khas utk diletakkan ke atas kek Fondant anda.

 

 

100

 

 

120

 

 

Download senarai kursus  Cake Decoration

   
 

maklumat lanjut Kelas Cake Decoration

   
 

   

 

 

 

 

 

Home